Welk programma?

Het maken van een eigen website kan met vele programma's. Je kunt hiervoor gebruik maken van een tekstverwerker als Notepad als je bekend bent met html code. Er zijn ook programma's waar je helemaal geen html kennis voor nodig hebt zoals de betaalde programma's Dreamweaver en de gratis programma's NVU, HTML-Kit en KompoZer. Deze worden in het algemeen WYSIWYG-programma's genoemd, wat staat voor (What You See Is What You Get).

Waar je website maken?

Je ontwikkelt eerst de website lokaal op je eigen pc. Je vult de pagina's met teksten en plaatjes. Zorg er wel voor dat je op je pc dezelfde structuur gebruikt als op de website. Zo houd je de wijzigingen beperkt wanneer je de website plaatst op je website ruimte. Plaats bijvoorbeeld alle plaatjes in de images directory in je website en stylesheet bestanden in de css directory binnen je website. Javascript-bestanden kunnen in de js directory binnen je website. Zo houd je een en ander goed overzichtelijk. In je website kun je vervolgens linken naar je images met bijvoorbeeld /images/plaatje-1.jpg. Zo zijn deze zichtbaar op je eigen pc, maar ook op je website.

Hoe je website publiceren

Wanneer je website klaar is, publiceer (upload) je deze naar je website ruimte via FTP of FTPS met een FTP-programma. In vele website-ontwikkelprogramma's zit al de mogelijkheid om je website te publiceren via FTP. Is dat niet het geval, dan zijn er vele gratis FTP-programma's beschikbaar zoals FileZilla, core FTP of CoffeeCup Free FTP. Vul de vereiste gegevens in zoals hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord en eventueel je website root, welke is html. Na het publiceren van de bestanden naar je website ruimte in de html directory moet je zojuist gemaakte website bereikbaar zijn via internet. Dit kun je controleren door in je browser je domeinnaam te tikken.

Wat voor website kan je maken?

Over het algemeen bestaan er twee soorten websites: statische en dynamische websites. Bij statische websites maak je gebruik van pagina's die niet veranderen. Je maakt hierbij geen gebruik van programmatalen zoals PHP, ASP om je website te vullen met gegevens. De gegevens heb je al ingevuld in de pagina's en veranderen niet. Dynamische websites gebruik je als je bijvoorbeeld interactie wilt hebben met de bezoeker van je website, zoals een contactformulier of een stem (poll) op je website.

Veel voorkomende problemen

Mocht je website niet getoond worden, dan zijn er een paar veel voorkomende problemen. Er kan bijvoorbeeld geen bestand genaamd index.html in de html directory bestaan. Dit is de standaardpagina die wordt getoond wanneer er geen pagina wordt gekozen achter de domeinnaam. Het kan ook zijn dat de bestanden niet in de goede directory gepubliceerd zijn. Deze moeten gepubliceerd worden in de html directory. Als de plaatjes niet worden getoond, controleer dan of de plaatjes zijn geupload in de html directory en dan in de images directory.

Ook een eigen website maken?

Gerelateerd aan eigen website maken